31-01-07

WONINGINBRAKEN

,,Woninginbraken zijn onze topprioriteit''
Cijfers doorbreken nationale trend

Beernem/Oostkamp/Zedelgem - In de politiezone Het Houtsche daalden de woninginbraken in 2006 met 36 procent tegenover het jaar ervoor. Op nationaal niveau nam het aantal woninginbraken toe. ,,Wij keren de trend om'', zegt korpschef Eddy Van Daele.

Over heel België steeg het aantal woninginbraken in 2006 met vijf procent ten opzichte van 2005.

In de politiezone Het Houtsche is er sprake van een omgekeerde trend.

In 2006 daalde het aantal effectieve inbraken er met 36 procent tegenover 2005. De inbraakpogingen daalden met 18 procent.

In vergelijking met het opstartjaar van de zone in 2002 bedraagt de globale daling (effectief en poging) ondertussen 59 procent.

Gratis labels

,,Nochtans heerst in onze zone traditioneel een hoog risico op woninginbraken'', zegt korpschef Eddy Van Daele.

,,De gemeenten Beernem, Oostkamp en Zedelgem hebben een of meerdere op- en afritcomplexen van autosnelwegen wat hen tot het geliefkoosde actieterrein maakt voor de 'rondtrekkende dadergroepen'.

Zij kunnen vanuit Antwerpen, Brussel en Charleroi vlot ter plaatse komen, hun slag slaan en snel terug verdwijnen.''

Net vanwege deze inbraakgevoeligheid is de aanpak van woninginbraken prioriteit nummer één in het zonaal veiligheidsplan van het Houtsche.

Jaarlijks pakt de zone middels een actieplan het fenomeen vanuit diverse hoeken aan.

,,Op preventief vlak investeren wij sterk in beveiligingsinformatie via infostanden, preventieavonden en krantenartikels'', verklaart Van Daele het succes. ,,Bovendien geven wij de inwoners jaarlijks advies over betere inbraakbeveiliging. De gemeente duwt mee aan de kar via premies voor mensen die hun woning minder inbraakgevoelig maken. Dit jaar pakken wij uit met gratis beveiligingslabels om waardevolle spullen te personaliseren. Dit maakt de spullen vlotter traceerbaar en dat schrikt dieven af.''

Hot spots

De positieve trend heeft ook te maken met het controlebeleid van Het Houtsche.

,,Dagelijks patrouilleren wij in de hot spots van het moment. Met de regelmaat van de klok zetten wij grote anti-inbraakacties op het getouw langs de inbraakgevoelige assen. Bij verhoogd risico luidt de alarmbel en leggen we dadelijk extra patrouilles in'', aldus Van Daele.

,,Ook de intensieve aanpak door de lokale recherche draagt mee bij tot het succes. Verder hebben wij met het zorgteam ook veel aandacht voor de slachtoffers. Deze geïntegreerde aanpak werkt duidelijk zijn vruchten af'', besluit de korpschef.

De labels zullen verspreid worden via allerlei braderieën, standen en markten.

 Arne Franck31/01

09:59 Gepost door Redactie: Dhr. DEBACKERE Christian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: google, blog, aartrijke, kada-wijkkrant, woninginbraken, christian debackere |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.